Feb 10% web banner
 

 rough idle

 Created by: weeze
Orig. Posting Date User Name Edit Date
Jan 21, 2020 06:20AM kenatminimania  
Jan 16, 2020 02:55PM weeze  
Jan 15, 2020 03:02PM XRayActual  
Jan 15, 2020 12:34PM weeze Edited: Jan 15, 2020 02:47PM 
   Forum Width:     Forum Type: 

 Posted: Jan 21, 2020 06:20AM
Total posts: 1740
Last post: Feb 28, 2020
Member since:Dec 29, 2004
Cars in Garage: 1
Photos: 9
WorkBench Posts: 0
Quote:
Originally Posted by weeze
When I pulled the VANOS off the front of the engine, it was gunky and had some metal filings on it. I have never cleaned or replaced the one on the back of the engine, so I can understand that code. I put 2K a month on my car and have owned it 3 years with that same VANOS. I ordered new camshaft position sensors and 2 new VANOS. The last time the car acted like this, the garage replaced the front VANOS and one coil and she ran like a top.
I have 4 new plugs and coils, will replace the sensors, give her an oil and filter change and clear the codes and see. If all else fails, I will drain the fuel and refill with with new fuel and a fuel system cleaner. I forget the one I see mentioned here on the forum, but I will look again.
Keep us posted on your progress!

 Posted: Jan 16, 2020 02:55PM
Total posts: 2
Last post: Jan 16, 2020
Member since:Jan 15, 2020
Cars in Garage: 0
Photos: 0
WorkBench Posts: 0
When I pulled the VANOS off the front of the engine, it was gunky and had some metal filings on it. I have never cleaned or replaced the one on the back of the engine, so I can understand that code. I put 2K a month on my car and have owned it 3 years with that same VANOS. I ordered new camshaft position sensors and 2 new VANOS. The last time the car acted like this, the garage replaced the front VANOS and one coil and she ran like a top.
I have 4 new plugs and coils, will replace the sensors, give her an oil and filter change and clear the codes and see. If all else fails, I will drain the fuel and refill with with new fuel and a fuel system cleaner. I forget the one I see mentioned here on the forum, but I will look again.

 Posted: Jan 15, 2020 03:02PM
Total posts: 40
Last post: Feb 3, 2020
Member since:Mar 27, 2019
Cars in Garage: 0
Photos: 0
WorkBench Posts: 0
While it's possible that bad fuel could cause several of those issues - the CkP sensor code is suspicious, can certainly cause the domino effect for all the other codes.

a blinking CEL indicates a serious fault that is potentially damaging - I would suggest having the car towed to the mechanic, rather than drive it.

 Posted: Jan 15, 2020 12:34PM
 Edited:  Jan 15, 2020 02:47PM
Total posts: 2
Last post: Jan 16, 2020
Member since:Jan 15, 2020
Cars in Garage: 0
Photos: 0
WorkBench Posts: 0
Good afternoon all,

I have a 2013 Paceman S All4. Drove to work yesterday and the car was fine. Stopped for a fill up with 91 octane non ethanol before I got on the highway. When I went to go home, it was idling really rough. Was able to make it home.
Went to go to work again and same thing. rough idle and stalled a couple of times. CEL on speedo is lit and sometimes blinks and display below tach is lit with a half yellow engine.
Went to local MINI dealer and got new plugs and coils. After install, still the same. Pulled and cleaned front VANOS solenoid and no change.
Anyone have any ideas? Friend from work bringing me an OBD reader soon. The gas maybe? Been buying gas there since I got the car, never an issue.
My mechanic is 15 miles away and dont know if I should drive it or have it towed.
Thank you in advance for any help anyone could give.
WEEZE

UPDATE-Code reader gave me 6 codes. Misfire on several cylinders, Vanos intake closed loop control fault, Camshaft position sensor rationality check(inlet-outlet) and 3 individual cylinder misfire codes.